Priester Valentinus



Valentinus op Valentijnsdag.

De oorsprong in de gechiedenis van Valentijnsdag gaat volgens de meeste historische bronnen terug tot in de 3e eeuw na Christus. Er leefde toen in Rome een priester genaamd Valentinus. Deze stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Volgens deze bronnen genas Valentinus de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. De Stadhouder Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Dit was een doorn in het oog voor Voor keizer Claudius II en was dit genoeg reden om op 14 februari 270 Valentinus te laten onthoofden. De meeste bronnen zeggen dat Valentinus werd onthoofd omdat hij in het geheim jonge stellen liet trouwen, ondanks  dat de keizer dit streng had verboden. Desondanks werd later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was toen  in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.

 

Vogels, bloemetjes en bijtjes
Weer een hele andere uitleg is dat omstreeks 14 februari de vogels met paren beginnen. Al in de 14 eeuw schreef Geoffrey Chaucer "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" ("want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest"). Ook bij mensen zou de 'paringsdrang' op die dag de kop op steken.

Een heidens feest?
Er zijn ook een aantal bronnen die zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia werd op 15 (!) februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Dit was voor de Romeinen  destijds een belangrijk feest. Het feest werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Volgens de Legende werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren deze twee jonge mensen dan elkaars partner. Ook toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden en verving men Lupercalia door Valentijnsdag.

De Feiten. Een  duidelijk feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.